Annonce. Spillemyndighedens hjælpelinje: Stopspillet.dk | Selvudelukkelse: ROFUS.NU | Spil ansvarligt | 18+. Vilkår og betingelser gælder.

Hvad er US Open?

US Open er en af de mest ikoniske tennisturneringer i verden.

Denne Grand Slam-turnering har en historie fyldt med utrolige øjeblikke og legendariske spillere.

I denne artikel vil vi udforske alt, hvad du behøver at vide om US Open – fra regler og format til historiske øjeblikke og fremtiden for denne spændende begivenhed.

Hvad er US Open?

Indholdsfortegnelse

US Open – én af 4 Grand Slam Turneringer

US Open er en af de fire Grand Slam-turneringer i tennisverdenen, der også inkluderer Australian Open, French Open og Wimbledon. Turneringen blev først afholdt tilbage i 1881 og har siden udviklet sig til en af de mest prestigefyldte begivenheder i sporten.

Turneringsform og regler

US Open-turneringen omfatter forskellige kategorier som mænds og kvinders singler, doubler og mixed doubles. Kampene spilles som bedst ud af fem sæt, undtagen i herre- og damesinglerne, hvor de spilles som bedst ud af tre sæt. Reglerne er strengt håndhævet for at sikre fairplay og integritet.

Læs mere om reglerne i vores tennisregler-guide.

Steder og spillesteder

Gennem årene er US Open blevet afholdt på forskellige steder. Det nuværende sted er Billie Jean King National Tennis Center i New York, hvor Arthur Ashe Stadium og Louis Armstrong Stadium er hovedarenaerne.

Rekorder: De mest vindende spillere i US Open

Nogle spillere har efterladt et uudsletteligt mærke på US Open med deres enestående præstationer. På herresiden har 3 spillere formået at vinde US Open hele 5 gange: Siden mesterskabet i 1968 blev åbent for professionelle spillere, har tre spillere vundet turneringen fem gange: Jimmy Connors (1974, 1976, 1978, 1982 og 1983), Pete Sampras (1990, 1993, 1995, 1996 og 2002) samt Roger Federer (2004−2008) – bemærk at Federer formåede at vinde sine 5 titler på blot 5 år.
På damesiden er det især Serena Williams (2014, 2013, 2012, 2008, 2002, 1999) og Steffi Graf (1996, 1995, 1993, 1989, 1988) der har gjort sig bemærket med hhv. 6 og 5 titler hver.

Præmier til US Open

US Open er den tennisturnering i hele verden, hvor spillerne forgyldes mest. Vinderne af US Open modtager bestemt ikke kun æren, men også svimlende høje præmiesummer. Præmierne afspejler betydningen af ​​sejren og er en anerkendelse af spillernes hårde arbejde og dedikation.
Samlet præmiesum for US Open 2023: $65.000.020 (Ca. DKK 445.000.000)

Historiske US Open øjeblikke

US Open har set nogle uforglemmelige øjeblikke gennem årene. Fra spændende finalekampe til overraskende optrædener af outsidere har turneringen altid formået at levere drama og spænding. Her hiver vi lige nogle historiske øjeblikke frem:

Billie Jean Kings “Battle of the Sexes” (1973)

Et af de mest bemærkelsesværdige øjeblikke i tennishistorien fandt sted under US Open i 1973, da Billie Jean King mødte den tidligere verdensmester Bobby Riggs i en udfordringskamp. King, en forkæmper for kvinders rettigheder, besejrede Riggs og demonstrerede, at kvindelige tennisspillere kunne konkurrere på lige fod med deres mandlige kolleger.

Jimmy Connors’ Magiske Run (1991)

Jimmy Connors skabte sensationen ved US Open i 1991, da han som en 39-årig spillede sig frem til semifinalen. Hans utrolige comeback og entusiasme greb publikum, og han blev en sentimental favorit, der modtog støtte fra fansen i New York.

Serena Williams’ “Calendar Slam” Forsøg (2015)

I 2015 forsøgte Serena Williams at opnå det sjældne “Calendar Slam” – at vinde alle fire Grand Slam-turneringer i samme kalenderår. Hendes søgen nåede sit klimaks ved US Open, hvor hun nåede semifinalen. Men hun blev besejret af italienske Roberta Vinci i en overraskende kamp, der afsluttede hendes drøm om denne prestigefyldte bedrift.

Roger Federers 5 US Open titler i træk

At det er muligt for samme spiller at vinde denne turnering 5 gange er næsten ikke til at tro i sig selv. Men at Roger Federer vandt den 5 gange i træk i perioden 2004-2008 burde ganske enkelt være umuligt. Ikke desto mindre, er dette sandt. Og som en sjov sidehistorie, så har han aldrig vundet den før eller siden – hvilket betyder, at han må dele rekorden for flest sejre med en anden tennislegende, nemlig Pete Sampras.

Indflydelse og arv

Den ældgamle turnering har haft en dybdegående indflydelse på tennis og sportskultur generelt. Den har bidraget til at fremme sporten globalt og har inspireret generationer af tennisspillere og fans.

Publikums oplevelse af US Open

At være til stede i New York under US Open er en helt unik oplevelse. Den elektriske atmosfære, det passionerede publikum og den utrolige intensitet på banen kombineres for at skabe en uforglemmelig begivenhed.

US Open vs. Andre Grand Slam-turneringer

Sammenlignet med andre Grand Slam-turneringer adskiller US Open sig ved sin unikke atmosfære og spillestil. Hardcourt-underlaget tilføjer en ekstra dimension til spillet og tiltrækker spillere med forskellige styrker. Turneringen adskiller sig fra andre Grand Slams ved, at publikum tillades langt flere tilråb fra tilskuerpladserne end normalt. Særligt French Open og Wimbledon har mere konservative tilgange til hvordan et anstændigt publikum skal opføre sig.

Moderne udvikling af sporten

US Open har fulgt med tiden og indført moderne teknologier for at forbedre seeroplevelsen. Funktioner som Hawk-Eye-teknologi, elektroniske scoreboards samt måling af servens fart, har gjort turneringen mere interaktiv og informativ med stor underholdningsværdi for publikum.

Mangfoldighed og inklusion

US Open har taget skridt mod mangfoldighed og inklusion ved at fremme ligestilling og repræsentation. Både mænds og kvinders kampe er blevet stærkt støttet og anerkendt. Derudover har man i flere år gjort meget ud af, at præmiesummerne for mænd og kvinder skal være ens. Noget man stort set ikke ser i andre sportsgrene.

Fremtiden for US Open

Mens vi ser tilbage på US Open’s storslåede historie, spekulerer vi også i, hvad fremtiden kan bringe. Med sportens evne til at udvikle sig og tilpasse sig ændrede omstændigheder forventes US Open at fortsætte med at overraske os. Når tennissporten tager moderne skridt, så plejer US Open at være stedet man skal kigge hen først.
US Open er mere end bare en tennisturnering – det er en begivenhed, der definerer sportens essens. Med sin rige historie, fængslende øjeblikke og konstante udvikling forbliver det en højdepunkt for sportskalenderen. Så næste gang du ser en tenniskamp ved US Open, vil du vide, at du er en del af noget virkelig specielt.